torstai 13. syyskuuta 2012

Aamuherkkuja syksyyn

Viime talvena leivoin pakkaseen valmiiksi erilaisia suolaisia ja makeita sconeseja. Pakastin ne paistamattomana valmiina levyinä, ja aamulla ennen töihin lähtöä paistoin uunissa ja pakkasin folioon. Mukaan pikkukippoon tuorejuustoa, ja ah mikä herkkuaamupala olikaan työpäivää aloittamaan! (Söin siis aina töissä aamupalan, en koskaan kotona.)

Nyt syksyn tullen muistui mieleen tämä herkku, ja syksyä varten tein samaan tyyliin kaksi erilaista scones-seosta ja pakastin aamuisin paistettavaksi.

Suosittelen lämpimästi! Makuaineet voi korvata millä ikinä haluaa, ja reseptejä voi muokata suolaiseksi oman maun mukaan. Erittäin hyviä yhdistelmiä on myös puolukka - tumma suklaa, appelsiini (käytetään siis appelsiinin raastettu kuori) - valkosuklaa, kesäkurpitsa - aurinkokuivattu tomaatti jne...


Vasemmalla karpalo-kinuski ja oikealla tyrni-banaani-suklaa. Valkoset pallurat on maustamatonta tuorejuustoa.

Karpalo-kinuski Scones


2 dl speltjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
1dl leseitä
1 dl ruokosokeria
1,5 tl leivinjauhetta
pikku hippu ruususuolaa

100 g voita kuutioituna

1,5 dl kuivattua karpaloa
1,5 dl butterscotch morsels

1 muna
1 keltuainen
1,5 dl maitoa

Nämä jauhot voi jälleen korvata millä jauhoilla haluaa, mä tein tällasella seoksella tällä kertaa. Myös leseet voi siis korvata ihan vaikka vehnäjauhoilla. Mutta kun mä aina yritän työntää joukkoon sitä kuitua.. Sama juttu tuon ruokosokerin kanssa, ihan perus valkonen sokeri käy aivan yhtä hyvin, tai vaikkapa fariinisokeri. Listasin nyt vaan (lähinnä itelleni) tarkasti ne aineet, mitä ite käytin tällä kertaa :).

Eli ensin yhdistetään nuo kuivat aineet kaikki keskenään ja sekoitellaan.
Kylmä voi paloitellaan kuutioiksi ja nypitään jauhojen joukkoon.
Sekoitetaan joukkoon makuaineet, tällä kertaa mä laitoin kuivattua karpaloa, jonka pilkoin pikkusen pienemmiksi palasiksi, sekä pieniä toffeekarkin palasia. Älä missään nimessä jätä näitä tekemättä siksi, että juuri noita morselseja ei täältä Suomesta saa, korvaa vaikka suklaalla!!
Toisessa kulhossa vatkataan yksi kananmuna ja yksi keltuainen, ja sekaan sekoitetaan maito. Mä käytin tällä kertaa piimää ihan siitä syystä, että sitä sattui jääkaapissa olemaan päiväyksen ohittaneena. Olen tehnyt näitä kuitenkin käyttäen maitoa ja jogurttia, eli aivan sen mukaan mennään jälleen mitä kaapissa sattuu olemaan.
Sekoita seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina valmiiksi.

Ja näin saadaan taikina tehtyä!

Taikinasta tehdään ohuita n. 1cm paksuisia kakkaroita, jotka paistetaan uunissa +200°C n.20 min. Ennen paistamista sconesit voidaan voidella kananmunan valkuaisella. Niin minäkin tekisin, jos paistaisin koko taikinan kerralla, mutta kun pakastimesta niitä yksi kerrallaan paistan, niin saatan jättää voitelematta kokonaan tai vaihtoehtoisesti pirskottelen vähän päälle maitoa. Hyvä tulee niinkin!


Tässä pino joka on menossa pakkaseen.

Ite tosiaan tein niin, että leivinpaperista pilkoin sopivan kokoisia palasia, joihin valmiiksi taputtelin raa'at sconesit ja pistin pakkaseen odottelemaan tulevia aamuja.

Tuore scones ja päälle maustamatonta tuorejuustoa.. Sillä on erittäin hyvä aloittaa aamu! Odottelen vielä että kahvi alkaa jälleen maistumaan (kunhan vauva on syntynyt), niin se kruunaa kyllä tämän aamiaisen.

Tyrni-banaani-suklaa Scones


2 munaa
2 rkl öljyä
1 dl creme fraiche (piimää)

2 dl vehnäjauhoja
1 dl speltjauhoja
1 dl grahamjauhoja
0,5 dl ruokosokeria
1tl leivinjauhetta
hippunen ruususuolaa
4 tl tyrnijauhetta

1 banaani
1,5 dl suklaarouhetta tummasta suklaasta

Sekoita yhteen kananmunat, öljy ja creme fraiche (mä käytin tähänkin piimää).
Toisessa kulhossa sekoita kuivat aineet keskenään.
Yhdistä kummankin kulhot ainekset ja sekoita taikina.
Lisää joukkoon vielä makuaineet, ja sekoita taikina tasaiseksi.
Mä käytin nyt banaania, eli muussasin yhden ylikypsän banaanin, sekä tummaa suklaata jonka pilkoin rouheeksi. Tyrnijauheen sekoitin kuivien aineiden joukkoon.

Paista uunissa +200°C n. 20 min ja nauti heti lämpimänä.

Tämä taikina on koostumukseltaan hieman erilainen kuin ensimmäisen ohjeen taikina. Samaan tapaan kuitenkin nämä valmistin ja suurimman osan pakastin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :).