lauantai 12. heinäkuuta 2014

Aamiaispatukat


Meillä on aamupala ollut isompien lasten kanssa vähän ongelmallinen, lähinnä kouluaamuisin. Yks ei syö leipää (neiti tuuliviiri, syö se kun sille päälle sattuu, mutta syöminen keeeeestääääää), yks ei halua jogurttia ja yks syö ihan mitä vaan mutta sotkee koko keittiön. Leivän tekemisellähän saa hirveen möhmelön aikaan kun rasvasilla sormilla taturoi joka paikan. Ollaan siis joskus päädytty siihen, että (koulu)aamuina aamupalalla tarjolla on vain ja ainoastaan muroja - nopeita syödä, eivät sotke ja kelpaavat kaikille. Ollaan ostettu täysjyvämuroja, mutta tosiasiahan on, että lähes kaikki murot on kuitenkin kamalaa sontaa täynnä ihan mitä sattuu ja varsinkin sokeria.

Keittiökameleontin ohjeella tein itse muroja muutaman kerran, mutta vaikka tulos olikin varsin onnistunut, on niiden tekeminen niin työlästä, että en voi vaatia itteäni sellasta määrää tekemään mitä kolme koululaista syö. Kesällä kun aamupalaan on enemmän aikaa käytettävissä, on hyvä sauma kokeilla kaikkea uutta, joten päätin testata miten onnistuisi tehdä aamiaispatukoita!

Googlailin netistä erilaisia englanninkielisiä ohjeita ja itse sovelsin omani. Siitä tuli tämmöinen:

AAMIAISPATUKAT

3,5 dl pähkinöitä (käytin cashewia ja saksanpähkinöitä)

0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,25 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä

2,5 dl taateleita
1 kuivattuja aprikooseja

3,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl neljän viljan hiutaleita

0,5 dl agavesiirappia
0,5 dl hunajaa
1 dl maapähkinävoita

n. 0,5 tl suolaa
n. 1 dl kuivattuja vadelmia ja karhunvatukoita
Vaniljaesanssia / vaniljajauhetta

Tummaa suklaata

Laita pähkinät ja siemenet likoamaan eri astioihin runsaaseen veteen. Liota neljä tuntia jonka jälkeen huuhtele siemenet siivilässä ja jätä itämään tunniksi. Pähkinöiden liotusajaksi tulee viisi tuntia. 

Liota myös taatelit ja aprikoosit. Muista pestä ne ensin hyvin.

Halutessasi paahda hiutaleita uunissa 180 asteessa n. 15 min ajan.

Rouhi pähkinät ja halutessasi myös siemenet. Sekoita tehosekoittimessa taatelit ja aprikoosit tahnaksi.

Mittaa kattilaan agavesiirappi, hunaja ja maapähkinävoi ja lämmitä alhaisella lämmöllä kunnes ainekset ovat kaikki pehmeitä.

Sekoita pähkinät, siemenet, taateli/aprikoositahna, hiutaleet ja kattilassa oleva seos taikinaksi. Mausta vaniljalla ja suolalla ja halutessasi kuivatuilla marjoilla.

Levitä seos leivinpaperin päälle astiaan ja painele tiukasti levyksi. Laita jääkaappiin jähmettymään. Sulata tummaa suklaata ja pursottele sitä levyn päälle haluamallasi tavalla. Laita jälleen jähmettymään. Leikkaa levy paloksi ja - tadaa - valmista tuli! Valmiit patukat säilyvät ehkä viikon verran jääkaapissa, mutta nämä voi myös hyvin pakastaa.


Mun makuun näistä tuli aika makeita, joten hunajan voisi jättää pois. Itse rakastan kookosta ja voisin hyvinkin lisätä patukoihin kookosta. Kokeilun arvoista voisi myös olla banaanin, appelsiinin, limen tai sitruunan lisääminen. Suklaan lisääminen päälle ei houkuttele varmasti kaikkia, ja senhän voi hyvinkin jättää pois. Tai sit voi käyttää valkosuklaata tai tehdä vaikka jogurttikuorrutuksen! Kookos-appelsiinipatukat jogurttikuorrutuksella voisinkin olla hyvää.. Hmm.. Näissä on paljon siemeniä ja pähkinää. Vähempisiemenisestä pitävät voivat muuttaa suhteita niin, että hiutaleita on enemmän ja pähkinöitä vähemmän :).

Mun käyttämät ainekset oli kaikki luomulaatuisia. Tilaan oikeastaan kaikki käyttämäni pähkinät ja monia muitakin raaka-aineita Ekosegosta. Suosittelen! Merta edemmäs jos lähdetään kalaan, niin käytän iHerbin sivuj. Sinne mulla onkin jakaa alennuskoodi. Koodilla TZF575 saa uusi asiakas ensimmäisestä iHerbin tilauksestaan $5-$10 alennuksen. Koodi on voimassa toistaiseksi!

Muistakaahan ystävät erityisesti näin kesähelteillä säilyttää kaikki pähkinät ja siemenet jääkaapissa. Ne sisältävät paljon rasvaa joka on herkkä härskiintymään lämpimässä. Kukapa haluaisi syödä eltaantuneita pähkinöitä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :).